10 tips som gör dig till en bättre kock
30 Jun 14:20 av Elva LudvigssonI Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.
1. Släng ut mikrovågsugnen
En mikrovågsugn kan vara bra till att tina eller värma mat i, men för matlagning är den i allmänhet en katastrof. Maten blir smaklös och får ingen fin stekyta. Kött karamelliseras inte på samma sätt som vid stekning och följden blir att många av de aromer som frigörs vid stekning uteblir. Fördelen med en mikro är möjligen att det går snabbt, men med lite övning och planering kan du laga en riktigt god middag på mindre än 40 minuter. Och vet du att du enkelt kan tina mat i kylskåpet över natten?
2. Läs receptet
Om du använder recept är det en bra idé att faktiskt läsa igenom det - gärna två gånger innan du startar. Då får du en känsla för i vilken ordning de olika momenten ska komma och du kan förbereda matlagningen. Dessutom minskar du risken för att missa något avgörande moment som i värsta fall resulterar i ett totalhaveri. När du känner dig mer hemma i hur man gör kan du sedan prova egna varianter av receptet.
3. Skriv en lista - planera inköpen
Om du ska laga något som består av flera olika komponenter kan det vara till stor hjälp att skriva en ingredienslista innan du handlar. Det kan låta självklart, men vem har inte stått där med snopen min och insett att något saknas? Om allt man behöver finns hemma blir det så mycket roligare att laga mat. Studera även tillagningstiden för det du tänkt bjuda på. Bestäm en ungefärlig tid när du vill servera och räkna baklänges, så ser du ungefär när du bör börja.
4. Tillsätt vin
Vinets betydelse för maten ska inte underskattas. Här pratar vi inte nödvändigtvis om vin till maten, utan som ingrediens. Vin tillför syra och fräschör och kan tillföra en extra dimension till en soppa eller sås. Vanligtvis används rött vin till kött och vitt, torrt till fisk. Om du ska servera vin till maten kan du med fördel använda samma sorts vin i maten - då harmonierar smakerna naturligt.
5. Använd färska kryddor
Färska kryddor har ofta mer doft och arom än torkade och dessutom ser de fräscha och inbjudande ut. Köp gärna färska kryddor och förvara i krukor på fönsterbrädan. Vattna dem vid behov och sköt om dem, så förlänger du hållbarheten. Snittad bladpersilja i bunt förvaras dock bäst i kyl, i plastpåse. Spraya gärna i lite vatten så håller sig bladen fräscha. Basilika och gräslök finns att köpa fryst och detta kan också vara ett alternativ -särskilt om kryddorna ska blandas i sås. Till dekoration ser det förstås finast ut med färska kvistar.
6. Krydda tillräckligt
Var inte rädd för att krydda med salt och peppar. När du kokar pasta ska vattnet vara så salt att det smakar som havsvatten. Eftersom du ändå slår av vattnet behöver du inte oroa dig för att få i dig för mycket salt. Använd finkornigt salt, havssalt eller flingsalt. Det sistnämnda är väldigt lyxigt att krydda maten med vid servering, men det kan vara svårt att beräkna effekten av flingsalt när man lagar mat. Många tycker att det är enklast att använda finkornigt salt. Krydda lite i taget och smaka av, för om du råkar salta för mycket är det svårt att göra något åt.
7. Använd smör
Smör är ett viktigt inslag vid matlagning. Använd helst äkta smör och om du vill förhindra att det bränner vid kan du tillsätta lite olja vid tillagning. Detta är praktiskt exempelvis då du ska bryna kött på ganska hög temperatur. Smör fungerar som smakförhöjare och kan även användas som redning till vissa såser. Om du ångkokar grönsaker kan du med fördel vända grönsakerna i en klick smör innan servering. De får glansig yta, smakar mer och fettet hjälper kroppen att ta upp viktiga näringsämnen.
8. Laga egen sås
Visst finns det färdiga såser som pulver och i påse, men inget kan slå hemmagjord sås till maten. Försök hitta ett par bra grundrecept på varma och kalla såser, så kan du variera dem efter behov och smak. Hollandaise, bearnaisesås och rödvinssås är exempel på varma såser. Dessa reds vanligtvis vetemjöl och smör eller med maizena utrört i lite vatten. Kalla såser baseras ofta på majonnäs, crème fraiche, yoghurt eller gräddfil och några vanliga favoriter är remouladsås och dillsås. Undvik lightprodukter så får du fin konsistens och bästa smak.
9. Använd bra råvaror
För att få ett bra slutresultat underlättar det förstås med bra råvaror. Välj fina, fräscha grönsaker och köp gärna lokalproducerat om du har möjlighet. Ekologiskt kött kan upplevas som dyrt, men det gäller att värdera vad man får för pengarna. Många väljer hellre att äta lite mindre mängd av kött som håller högre kvalitet. Skillnaden märks tydligt både på smak och konsistens.
10. Smaka av!
Provsmakning är ett viktigt inslag i all matlagning. På så vis får du vägledning i hur du ska gå vidare. Är såsen bra eller behöver den kryddas mer? Kanske saknas lite syra och då kan du tillsätta lite mera vin eller pressad citron. Smaka av då och då under resans gång, så undviker du hemska misslyckanden som inte går att reparera. Tänk på att vissa smaker mognar med tiden och vitlök och andra kryddor har en tendens att tillta i styrka efter en liten stund. Detta är viktigt att veta om man till exempel gör dressing.