Bästa tipsen för lyckad grillning
12 Maj 14:51 av Elva LudvigssonTa kommandot över grillen och lär dig knepen som resulterar i sommarens läckraste mat. Gasolgrill är bekvämt, men den som älskar utmaningar väljer förstås en äkta kolgrill. Här är våra bästa grilltips som hjälper dig att lyckas.
1. Låt det ta tid!
Avkoppling är en del av poängen med att grilla och tålamod är särskilt viktigt om man använder kolgrill. Det tar nämligen tid att få fram en fin glödbädd. Blanda gärna kol med briketter och låt tändvätskan dra in i 10 minuter innan du tänder elden. Låt kolen glöda ur ordentligt och vänta tills bädden har färgats grå, vilket kan ta 30-40 minuter. När du nätt och jämt klarar av att hålla handen över i en sekund är det dags att börja grilla. Sprid glöden jämnt om du vill använda hela ytan, eller stuva om den i ena halvan eller runt kanterna för att utnyttja fördelarna av indirekt grillning.
2. Planera och förbered
Olika matvaror har olika lång tillagningstid och här gäller det att planera så att det mesta blir färdigt ungefär samtidigt. När gästerna sitter till bords är det inte läge att komma dragandes på en gigantisk skinkstek, eftersom den kan över ta en timme att tillaga. Ett knep är att kombinera grill med vanlig ugn för att spara tid. Ugnsrostad potatis gör sig exempelvis mycket bra tillsammans med kolgrillat kött.
Plocka fram alla tillbehör i god tid och se till att duka färdigt innan du slänger på maten på grillen. Då är det bara att koppla av under grillningen och sedan sätta sig och äta när det är klart. Det är ju godast att äta medan maten är varm.
3. Konsten att grilla kött
Vilket kött är bra att grilla? När det gäller grillning kan man välja nästan vad som helst, men ett fetare och mer marmorerat kött ger ofta bättre smak och ett saftigare slutresultat. Många föredrar därför entrecote eller fläskkarré med insprängt kött framför oxfilé. Om det finns synlig fettrand på köttet kan detta gärna sitta kvar under tillagningen. Välj kött av god kvalitet. Färdigkryddat, vakuumpackat kött är ofta billigt, men bakom kryddningen kan det dölja sig lite vad som helst.
Genom att köpa ekologiskt och svenskt kött och krydda själv får du bättre kontroll över kvalitet och ursprung. Tänk på att köttets yta ska vara torr när du lägger köttet på grillen. Vatten kokar nämligen och detta hindrar värmen från att nå köttet. Torka av med hushållspapper och låt gärna köttet ligga framme så att det blir rumstempererat, innan det grillas. Krydda med marinad eller massera in en smakrik "rub" bestående av torkade kryddor. Undvik att dränka in köttet i för mycket olja eftersom den gärna droppar ner i glöden och slår upp som lågor.
Torrt kött är trist, det vet alla. Nötkött kan gärna grillas så att det har en rosa kärna, men fläskkött föredrar de flesta att tillaga ordentligt. Salta inte köttet långt i förväg, eftersom salt drar ur vätska. Salta istället vid tillagningen. Rör köttet så lite som möjligt när det ligger på grillen och vänd det när köttsaften börjar tränga upp. Skär i köttets tjockaste del för att se om det är färdigt, eller gör det enkelt för dig och använd termometer. Undvik att översteka köttet och låt det vila i några minuter innan det serveras, så blir det saftigt och mört.
4. Använd bra redskap
Rätt utrustning gör det enklare och roligare att grilla. Stekspade med långt skaft, grilltång och termometer underlättar mycket. Dessutom kan det vara bra med en ugnsvante och en rejäl pensel till att pensla på glaze och marinad. Om du inte vill använda tändvätska kan ett elektriskt tändrör vara ett bra alternativ. Då får du enkelt en jämn glöd.
5. Grilla fisken på rätt sätt
Fet fisk som lax är relativt enkelt att grilla, men vit fisk vill gärna fastna. Rimma gärna fisken i saltlag över natten, så blir fisken fastare i köttet. Torka ytan torr innan grillning och doppa gärna fisken i ovispad vispgrädde innan du lägger den på gallret, så lägger sig fettet som en avvisande hinna över köttet. Ett annat alternativ är att använda teflongaller.
6. Förenkla med foliepaket
Fisk, rotsaker och grönsaker kan med fördel tillagas i foliepaket. De tillagas då med hjälp av ånga samtidigt som alla goda smaker bevaras i paketet. Det blir även en aha-upplevelse för gästerna att öppna paketen och se vad som finns i. Smaksätt gärna med citrongräs eller citronskal, olivolja, chili, vitlök och fetaost.
7. Skillnad på direkt och indirekt värme
Om du lägger kött på galler och grillar direkt över glödande kol kallas det direkt värme. Detta sätt passar utmärkt för korv och köttskivor, som blir färdiga på 20-25 minuter. Ska du grilla större köttstycken eller en hel kyckling blir tillagningstiden längre och med direkt värme skulle ytan bli bränd. Då är istället indirekt värme att rekommendera. Det innebär att köttet läggs vid sidan av glöden. Kombinera med ett lock som får värmen att stanna kvar i grillen.
8. Rengör grillen
Det kanske låter trist att tänka på efterarbete, men rengör grillen när du är klar så blir det mycket roligare att grilla nästa gång. Med ett rent galler undviker du också att maten fastnar. Ett knep är att lägga det rostfria gallret i gräset när du grillat klart och låta det ligga över natten. Daggen löser upp smutsen och sedan är det bara att borsta rent med en mjuk stålborste. Själva grillen tömmer du förstås från kol och aska när den har kallnat helt. Ett praktiskt sätt är att täcka klotgrillens botten med aluminiumfolie innan du lägger i kol. Då hålls botten ren och det är bara att lyfta ur kol och aska senare.