Hitta grillen som passar dig bäst
28 Apr 14:26 av Elva LudvigssonEn grillmästare behöver förstås en bra grill för att förverkliga sina kulinariska drömmar. Det finns flera sorter att välja bland och alla bjuder på både för- och nackdelar. Här reder vi ut begreppen och hjälper dig att välja rätt.
Vilket du ska grilla helstekt fläskfilé till hela släkten eller ett par korvar vid strandkanten finns det ett alternativ som passar dig. Grillens dimension är viktig och om du vill laga mycket mat är det förstås bra med en stor grillyta. En större grill ger också möjlighet att skapa olika temperaturzoner på gallret, medan en liten klotgrill ger intensiv värme för hela slanten.
Elgrill, kolgrill eller gasolgrill - det är frågan. Många anser att kolgrill ger den bästa smaken, men en gasolgrill är betydligt snabbare att starta upp och ger ett jämnt grillresultat över lång tid. I de fall det inte är möjligt att använda någon av dessa två - exempelvis på en balkong eller i ett inglasat uterum - kan en elgrill vara ett alternativ. En elgrill når inte riktigt upp i samma nivå som "riktiga" grillar men fungerar som komplement.
Öppen eller stängd grill?
Det finns även öppen och stängd grill att välja på. En öppen grill är lättanvänd och mycket enkel att sköta, medan en stängd grill ger skänker lite extra finess om man vet hur man ska använda den. Med lock fördelas värmen jämnare och det blir enklare att grilla stora köttbitar. Dels blir köttet saftigare om man grillar med lock och dessutom blir ytan finare och inte lika sotig. Om marinad och fett från köttet droppar ner i grillen antänds detta inte på samma vis som i en öppen grill. Nackdelen med en stängd grill är dock att gallret sällan är justerbart. Därför är det extra viktigt att välja en modell där man kan justera luftflöde både i underdel och i lock.
För att hitta rätt sorts grill underlättar det att tänka igenom dessa punkter:
- Hur ofta har du tänkt använda grillen? En högklassig grill gör det roligare att grilla ofta.
- Hur mycket vill du kunna grilla åt gången? Välj storlek grillyta utifrån dina behov.
- Hur hög ska grillen vara? En bekväm arbetshöjd gör det enklare att grilla.
- Hur stor roll spelar priset? Bestäm en rimlig prisnivå så blir det lättare att välja.
- Vilken hållbarhet och kvalitet önskas? En dyrare grill har ofta lång garanti. Rostfritt håller längre än lackerade ytor.
Engångsgrill
Engångsgrillar är mycket billiga, enkla och ger ett ganska bra resultat. Nackdelen är att de inte är särskilt miljövänliga (engångs), att de är små och gängliga och att de inte håller värmen särskilt länge. De flesta brukar ändå producera värme nog för att grilla en rejäl köttbit, som flintastek, och kanske ett par korvar efter det. Tänk på att aldrig ställa grillen på ett brännbart underlag och se till att den står stadigt, för när den väl är varm är den krånglig att flytta.
Portabel grill
På senare år har marknaden för portabla grillar formligen exploderat och nu finns det ett stort utbud av både enklare och mer exklusiva modeller. En portabel grill är - som namnet avslöjar - lätt att bära och att flytta med sig dit man önskar. De finns både med lock och som hinkmodell. Ofta har grillarna med lock en spännanordning så att locket kan sättas fast i underredet vid transport. En portabel grill är perfekt om du vill grilla på stranden eller på utflykten.
Öppen Kolgrill
Den klassiska kolgrillen eldas traditionellt med briketter eller kol. För bästa glöd och smak bör bara kol av 100% lövved användas. Kolgrillen tar tid att tända upp, men många finner ett nöje i att få till en perfekt glöd. Till de flesta måste man använda tändvätska, men vissa modeller går att tända enbart med tidningspapper. Rostfritt galler är att föredra och ett tips är att lägga det i gräset över natten när ni grillat färdigt, så går gallret lätt att rengöra dagen efter.
Klotgrill
I en klotgrill grillas köttet både med direkt och indirekt värme. Locket ger konvektionsvärme vilket påminner om en ugn. Den jämna temperaturen lagar köttet snabbare och hindrar det från att torka ut. Nackdelen är att man får sämre överblick över processen och att gallret sällan är flyttbart i höjdled.
Gasolgrill
Många tycker att en gasolgrill är bekvämare än kolgrill. Dels slipper man stök och bök med kol eller briketter och dels slipper man använda tändvätska. Om botten på grillen fylls med lavastenar sprids värmen jämnare. Gasolgrillen ger bra och jämn värme och det är lätt att reglera temperaturen. En nackdel är förstås att man måste byta eller fylla på gasflaskan.
Elgrill
Elgrillar kan vara ett bra substitut i de fall man inte får eller kan använda "riktig" grill. Elgrillen kommer dock inte upp i samma effekt som vare sig kolgrill eller gasolgrill och grillresultatet blir därefter. Räkna med att det kan ta lite längre tid att få fin stekyta. En fördel med elgrill är dock att du slipper mycket av oset - den lämpar sig därför bra för balkong eller uterum.
Fördelar | Nackdelar | |
Engångsgrill | Billig, mycket enkel och bekväm att använda. Lätt att ta med. | Begränsad grilltid, liten yta. Kastas - inte miljövänlig. |
Portabel grill | Enkel att ta med. Större grillar har bra storlek på grillyta. | Obekväm grillhöjd enligt vissa. Tar tid att tända. Glöm inte kol eller briketter. |
Öppen Kolgrill | Klassisk grill med flyttbart galler. Effektiv, ger utmärkt grillresultat. | Tar tid att tända. |
Klotgrill | Ger jämn och snabb grillning, även för stora köttstycken och hela kycklingar. | Saknar ofta flyttbart galler. Tar tid att tända. |
Gasolgrill | Snabb uppvärmning, jämnt och bra grillresultat. Lätt att rengöra. | Ger inte samma smak som kolgrill. Inte miljövänlig. |
Elgrill | Enkel att använda. Praktisk på ställen där man inte får använda vanlig grill. Osar inte mycket. | Inte lika effektiv som gasolgrill och kolgrill. Eluttag (jordat) krävs. |