Hitta stekpannan som passar dig

2 Mar 13:28 av Elva Ludvigsson

Det finns många olika stekpannor att välja på och det är inte alltid lätt att hitta rätt. Rostfritt, kolstål, non-stick eller teflon, gjutjärn och keramiska beläggningar. Vad är det egentligen för skillnad? Och vad har dessa pannor för egenskaper? Tänk på att en dyr panna kan bli billigare i längden - om den har längre hållbarhet.

Rostfri stekpanna

På professionella restauranger används ofta rostfria stekpannor. Finessen med dessa är att de når hög temperatur snabbt och att de är lätta att rengöra. Om man steker en köttbit så fastnar den först, men tricket är att låta den vara ifred. Efter en stund har en stekyta bildats och då börjar köttet släppa från pannan. De flesta vill till varje pris undvika att maten fastnar pannan, men kockar tänker tvärt om. När köttet stekts blir det nämligen kvar lite karamelliserade rester i botten och där sitter otroligt mycket smak. En van kock vet att utnyttja dessa och kokar gärna sås i samma panna. Det finns både billigare och dyrare rostfria stekpannor. Budgetvarianterna har lös sandwichbotten medan de finare består av flera, sammanpressade lager vilket ger bättre värmefördelning. Rostfria stekpannor är smakneutrala kan diskas i maskin.

Nonstick - teflon

Stekpannor med non-stick-beläggning, eller teflonpannor som vi lite slarvigt brukar säga till vardags, är mycket populära. Dels har de rena former och ofta tilltalande färger på utsidan och dels har de en praktisk yta som tillåter fettsnål tillagning av det mesta i matväg. Stek kött, fisk, grönsaker och pannkakor utan bekymmer. Eftersom ytan är frånstötande tar pannan sällan smak av det man steker. För att förlänga hållbarheten bör de inte diskas i maskin. Enklast är att diska ur med varmt vatten direkt när man har använt pannan. Det gäller att undvika alltför höga temperaturer, eftersom pannan då kan slå sig, samt att endast använda redskap av trä eller värmetålig plast. Om pannan blir sliten eller skadad är det inte så mycket annat att göra än att byta ut den.

Keramisk yta

En keramisk yta har ungefär samma egenskaper som non-stick, men själva materialet är annorlunda. Stekpannor med keramisk yta innehåller inte ämnet PTFE (polytetrafluor­etylen). Den keramiska ytan är också mer värmebeständig. Även här måste vara försiktig och använda redskap av trä eller värmetålig plast, för att inte repa eller skada ytan. Handdisk rekommenderas för längsta hållbarhet.

Stekpanna i Kolstål

Kolstålspannor har blivit allt mer populära bland upplysta hemmakockar. Dessa stekpannor bjuder på utmärkta stekegenskaper och har god värmeledningsförmåga. Det tunna materialet är flexibelt och tåligt och om man sköter pannan rätt är livstiden i princip obegränsad. En nackdel är dock att man måste diska ur stekpannan och torka den direkt efter användning, för annars rostar den. En viss patina brukar dock anses som charmigt.

Klassiskt gjutjärn

Stekpannor i klassiskt gjutjärn är rejäla och tål användning i många år. Förr sa man att det tar lång tid att steka in en ny panna, men idag säljs faktiskt de flesta väl instekta och klara. Förutom en oslagbar stekyta så slipper man oroa sig för att repa ytan i en gjutjärnspanna. Och som bonus får man faktiskt i sig lite extra järn när man tillagar maten i den. Det viktigaste att tänka på med en gjutjärnspanna är att inte diska ur den med diskmedel och att olja in den vid behov. Gör man detta blir ytan relativt frånstötande och det går att steka i pannan utan att det fastnar. Om stekpannan har handtag av silikon eller metall kan man steka färdigt i ugnen, vilket är praktiskt om man vill eftersteka brynt kött. En nackdel med klassiska gjutjärnspannor är dock att de är väldigt tunga.

Lätt gjutjärn

På senare år har det kommit en helt ny variant av gjutjärnspannor. Det var Ronneby Bruk som var först ut med att lansera en helt ny tillverkningsmetod, vilken innebär att godset virvelslipas. På så vis går det att forma det mycket tunnare än vid traditionell gjutning. Tekniken ger en betydligt lättare stekpanna som värms upp snabbare än traditionella gjutjärnspannor. Ytan är också annorlunda och den är slätare än klassiskt gjutjärn, vilket motverkar att maten fastnar. Liksom gjutjärnspannan måste denna panna skötas om och oljas in.

Du kan också läsa vilka stekpannor som blivit bäst i test på Test.se.

StekpannaFördelarNackdelar
Rostfri stekpannaMycket tålig. Mycket lång livslängd. Tillåter stekning utan fett. Kan diskas i maskin.Kräver särskild stekteknik - mat kan fastna. Dyr.
Nonstick ? teflonEnkel att steka i, lätt att diska ur. Tillåter stekning utan fett.Ytan repas lätt. Inte så lång livslängd. Innehåller plast.
Keramisk ytaEnkel att steka i, lätt att diska ur. Innehåller inte plast. Tillåter stekning utan fett.Ytan kan repas och skadas. Inte så lång livslängd.
Stekpanna i KolstålLeder värme mycket bra. Mycket lång livslängd om pannan sköts.Pannan måste torkas direkt efter disk, för att inte rosta.
Klassiskt gjutjärnMycket tålig. Mycket lång livslängd. Ger fin stekyta. Klassiskt val.Tung att hantera. Pannan måste oljas in vid behov för att inte rosta. Kräver fett för att inte mat ska fastna.
Lätt gjutjärnMycket tålig. Mycket lång livslängd. Ger fin stekyta. Pannan är relativt lätt och smidig att hantera.Pannan måste oljas in vid behov för att inte rosta. Kräver fett för att inte mat ska fastna.