Pumpapaj
Recept på pumpapaj med smak av kryddor och cognac. Serveras ljummen med vispgrädde.
- Ingredienser
- Pajbotten
- 3 dl Vetemjöl
- 100 g smör
- 3 msk vatten
- Pumpamos (250 g färdigt)
- 500 g pumpa (utan skal och kärnor)
- 1/2 dl vatten
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk Strösocker
- Fyllning
- 1 1/4 dl Ljust muscovadosocker eller strösocker
- 3 st Ägg
- 2 1/2 dl mjölk (3 %)
- 2 1/2 dl Vispgrädde
- 1/2 tsk Ingefära (malen)
- 1 tsk Kanel
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl Cognac
- Till servering
- vispad grädde
Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.
Gör så här:
- Använd 250 g färdigt pumpamos om du har i frysen, eller koka eget enligt följande anvisning: Dela pumpan, gröp ur kärnor och tag bort det trådiga innanmätet. Dela pumpan i bitar och skär bort skalet. Grovhacka sedan i småbitar. Lägg i en kastrull och tillsätt någon deciliter vatten och en nypa salt.
- Låt koka under lock i ca 30 minuter eller tills pumpans kött är mjukt och börjar falla isär. Häll upp i durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt. Lägg tillbaka pumpan i kastrullen, använd stavmixer och mixa till ett mos. Passera för att få en slät massa. När moset har kallnat kan det förpackas i påsar och frysas.
- Hacka samman mjöl och smör till pajdegen. Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp i 30 minuter. Värm ugnen till 175°C. Blanda pumpamoset med socker, kryddor och cognac. Vispa samman ägg, grädde och mjölk och rör ner blandningen i pumpamassan.
- Kavla ut degen och klä en springform, ca 22 cm i diameter. Degen ska täcka botten och nå upp ordentligt på sidorna. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Prova med sticka – fyllningen ska vara lite dallrig, men inte rinnande. Servera pajen ljummen med vispad grädde.
Relaterade artiklar
-
10 matvaror du aldrig ska förvara i kylen
-
Så länge håller maten i frysen
Längst in i frysen ligger en frostig påse med kött, som ser ut att ha legat där ett bra tag. Frågan är; vågar man använda den? I frysen växer inga bakterier och därför är det inte farligt att äta mat som varit fryst länge. Däremot kan smak och konsistens påverkas mycket. Genom att frysa in maten på rätt sätt kan du förlänga hållbarheten.
-
Gör egen glass i glassmaskin
För att göra en perfekt, sammetslen gräddglass, sorbet eller italiensk gelato utan iskristaller är det oumbärligt med en bra glassmaskin. Eftersom maskinen hela tiden håller glassmeten i rörelse medan den fryser den får den precis rätt konsistens.
-
Omvandlingstabell
Vad väger 1 liter vetemjöl och hur många teskedar går det på en matsked? Ibland kan det vara bra att snabbt kunna översätta mellan olika vikt- och måttenheter. I vår tabell finns allt du behöver veta och lite till. Dessutom finns här en lista över temperaturskillnader för vanlig ugn och varmluftsugn.
-
Bjud på en lyckad buffé
Att bjuda på buffé är tacksamt - särskilt vid stora kalas och högtider som bröllop och student. Innehållet kan varieras efter säsong och tricket är att förbereda så mycket som möjligt innan så att även du får tid att umgås.
-
10 tips som gör dig till en bättre kock
I Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.