Panerad Rödspätta & Hollandaisesås
Här är ett bra recept på panerad rödspätta med hollandaisesås. Servera med sallad, kokt potatis och citronklyfta.
- Ingredienser
- 400 g rödspätta (skinnfria filéer)
- 1 st Ägg
- Vetemjöl
- Ströbröd
- salt och peppar
- smör
- 100 g smör
- 1 msk Vitvinsvinäger
- 1 msk vatten
- 4 st Svartpepparkorn
- 1/2 st Lagerblad
- 2 st Äggulor
- 1 tsk Citronsaft (färskpressad)
- salt
Detta recept är gjort för 2 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.
Gör så här:
- Börja med att förbereda fisken: Putsa filéerna och skär bort även det vita skinnet, om det finns kvar. Enklast gör man detta genom att vända skinnsidan nedåt och följa längs med skinnet med en skarp filékniv.
- Laga sedan till såsen: Smält smöret och låt det kallna. Blanda vinäger, vatten och kryddor i en liten kastrull. Sjud tills hälften av vätskan återstår. Sila av och låt svalna. Förbered en kastrull med hett vatten till vattenbad.
- Vispa upp äggulorna och tillsätt vinägerblandningen. Sätt ner i vattenbadet (med sjudande vatten, ej kokande). Vispa tills smeten tjocknar något. Lyft ur vattenbadet och tillsätt därefter smöret, lite i taget i en fin stråle, under ständig vispning. Tillsätt till sist citronsaft och smaka av med salt.
- Så åter till fisken: Ställ fram tre skålar; en med vetemjöl, en med uppvispat ägg och en med ströbröd blandat med lite salt och peppar. Smält en klick smör i en stekpanna. Vänd fisken först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Stek tills båda sidor är vackert gyllenbruna. Salta lite.
- Servera fisken nystekt med kokt potatis eller grönsallad, hollandaisesås och citron.
Relaterade artiklar
-
10 matvaror du aldrig ska förvara i kylen
-
Så länge håller maten i frysen
Längst in i frysen ligger en frostig påse med kött, som ser ut att ha legat där ett bra tag. Frågan är; vågar man använda den? I frysen växer inga bakterier och därför är det inte farligt att äta mat som varit fryst länge. Däremot kan smak och konsistens påverkas mycket. Genom att frysa in maten på rätt sätt kan du förlänga hållbarheten.
-
Hitta stekpannan som passar dig
Det finns många olika stekpannor att välja på och det är inte alltid lätt att hitta rätt. Rostfritt, kolstål, non-stick eller teflon, gjutjärn och keramiska beläggningar. Vad är det egentligen för skillnad? Och vad har dessa pannor för egenskaper? Tänk på att en dyr panna kan bli billigare i längden - om den har längre hållbarhet.
-
Omvandlingstabell
Vad väger 1 liter vetemjöl och hur många teskedar går det på en matsked? Ibland kan det vara bra att snabbt kunna översätta mellan olika vikt- och måttenheter. I vår tabell finns allt du behöver veta och lite till. Dessutom finns här en lista över temperaturskillnader för vanlig ugn och varmluftsugn.
-
10 tips som gör dig till en bättre kock
I Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.