Libabröd
Här är ett bra recept på libabröd. Libabröd är tunna, ganska stora pitabröd som man skär i bitar och äter ihop med libanesiska smårätter – meze. De är sega med härligt tuggmotstånd och är väldigt goda att doppa i olika röror och såser, som hummus, paprikaröra och vitlöksröra.
- Ingredienser
- 500 g Vetemjöl
- 6 g Torrjäst (2 tsk)
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk Strösocker
- 4 dl vatten (ev. något mer, ljummet)
Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten, lite i taget så att du får en fin deg med lagom fast konsistens. Hur mycket vätska som behövs beror på mjölets egenskaper, därför kan mängden variera. Tillsätt inte för mycket vatten, då blir degen blir för lös och kladdig. Arbeta degen i 15 minuter, gärna i matberedare med degkrokar. Täck över bunken med handduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar mellan en halvtimme och en timma beroende på rummets temperatur.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela degen i 10 delar och rulla till bollar. Täck med bakduk och låt jäsa i 15 minuter. Kavla ut bollarna till runda platta kakor – så tunt som bara går – ca 1-2 mm. Se till att bakbord och kavel hela tiden är mjölat så att inte degen fastnar, för då kan det bli ”punktering” senare när de ska gräddas. Lägg varje kaka på mjölat bord, täck över och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 275°C. Sätt in en plåt mitt i ugnen och låt den värmas upp samtidigt.
- Använd mjölad brödspade och skjutsa hastigt in ett bröd i taget direkt på den heta plåten. Stäng genast luckan. Grädda bröden i några minuter, tills de har puffat upp sig och börjar få lite färg. Stapla de färdiggräddade bröden ovanpå varandra på galler och låt dem svalna under bakduk. Bröden sjunker då ihop igen och mjuknar en aning. Förvara i lufttät påse eller frys om de inte ska användas direkt.
Relaterade artiklar
-
10 matvaror du aldrig ska förvara i kylen
-
Så länge håller maten i frysen
Längst in i frysen ligger en frostig påse med kött, som ser ut att ha legat där ett bra tag. Frågan är; vågar man använda den? I frysen växer inga bakterier och därför är det inte farligt att äta mat som varit fryst länge. Däremot kan smak och konsistens påverkas mycket. Genom att frysa in maten på rätt sätt kan du förlänga hållbarheten.
-
Omvandlingstabell
Vad väger 1 liter vetemjöl och hur många teskedar går det på en matsked? Ibland kan det vara bra att snabbt kunna översätta mellan olika vikt- och måttenheter. I vår tabell finns allt du behöver veta och lite till. Dessutom finns här en lista över temperaturskillnader för vanlig ugn och varmluftsugn.
-
Bjud på en lyckad buffé
Att bjuda på buffé är tacksamt - särskilt vid stora kalas och högtider som bröllop och student. Innehållet kan varieras efter säsong och tricket är att förbereda så mycket som möjligt innan så att även du får tid att umgås.
-
10 tips som gör dig till en bättre kock
I Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.