Inlagd Sill
Klassiskt recept på inlagd sill eller löksill. En sats av detta recept räcker till 4 små burkar. Löksillen kan ätas som den är, eller läggas in i krämig sås. Prova till exempel vitlökssill, senapssill, whiskysill och skärgårdssill.
- Ingredienser
- 600 g salta sillfiléer (urvattnade)
- Ättikslag
- 1 dl Ättiksprit (12 %)
- 2 dl Strösocker
- 3 dl vatten
- 1 st Gul lök
- 15 st Kryddpepparkorn (eller 1/2 krm malen kryddpeppar)
- 2 st Lagerblad
Tänkvärt
Inlagd sill i ättikslag håller ungefär 1-2 veckor, om burken förvaras i kyl.
Detta recept är gjort för 0 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.
Gör så här:
- Skala löken och skär den i skivor. Koka upp alla ingredienserna till ättikslagen. Låt den kallna helt. Skär sillen i lagom stora bitar. Lägg de väl avrunna sillfiléerna i en hög och ganska smal glasburk.
- Häll över ättikslag så att det täcker väl. Löken ska ligga högst upp. Lägg eventuellt en mindre glasburk på toppen, för att pressa ner sillen i lagen.
- Plasta in eller sätt på ett lock. Låt stå i kyl minst ett dygn. Sill i klar lag: Plocka ur sill och lök med en pincett och lägg i en glasburk. Fyll upp burken med lag och skruva på locket.
Tips: Om lagen har blivit grumlig går det även bra att koka upp en ny sats. Eller om du har tänkt lägga in en del av sillen i annan lag så går det bra att halvera. Lägg gärna i en bit rå rödbeta i den heta lagen och lyft ur den när lagen har fått en fin rosa färg. Låt ättikslagen kallna helt innan du häller den över sillen.
Relaterade artiklar
-
10 matvaror du aldrig ska förvara i kylen
-
Det här visste du inte om påskmat
Påskhelgen är vår näst största mathelg och många passar på att umgås med släkt och vänner. God mat och dryck är i fokus och dessutom njuter många av stora mängder godis och sötsaker. Att välja bra mat på påskbordet är inte helt enkelt, men här är några överraskande bra val.
-
Bjud på en lyckad buffé
Att bjuda på buffé är tacksamt - särskilt vid stora kalas och högtider som bröllop och student. Innehållet kan varieras efter säsong och tricket är att förbereda så mycket som möjligt innan så att även du får tid att umgås.
-
Bjud på godaste midsommarmaten
För många är midsommar synonymt med färskpotatis, matjessill, gräddfil och jordgubbar. Vill du hitta några nya favoriter till buffén så bjuder vi här på våra bästa recept. Både sill, god plockmat och tårta till dessert.
-
10 tips som gör dig till en bättre kock
I Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.