Inbakad fläskfile
Klassiskt recept på inbakad fläskfilé. Denna festliga rätt går att förbereda i god tid.
- Ingredienser
- 1 st Fläskfilé (ca 600 g)
- 6 st Vitlöksklyftor
- smör och olivolja
- salt och peppar
- Smördegsplattor
- ägg
- Fyllning
- 100 g Babyspenat
- 1 st Schalottenlök
- 1 st Vitlöksklyfta
- salt och peppar
- Gräddsås
- 4 st Schalottenlökar
- 3 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 3 dl vatten
- 3 dl Vispgrädde
- 1 msk Konc oxfond
- 1 msk konc grönsaksfond
- 1 tsk soja
- salt och peppar
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.
Gör så här:
- Dela vitlöksklyftorna på längden. Stick små jack i fläskfilén och stick in vitlök i hålen. Stek fläskfilén runt om i smör och olja. Salta och peppra. Köttet ska nästan bli genomstekt. Låt sedan filén svalna.
- Finhacka löken. Fräs upp lök och babyspenat i smör. Salta och peppra. Låt sedan svalna. Lägg lite fyllning mitt på degen. Lägg på filén och ös upp fyllning ovanpå och på sidorna. Försök att fördela det jämnt. Rulla ihop degen och nyp ihop skarven ordentligt. Vänd den gärna nedåt. Hit går det att förbereda - förvara kallt.
- Värm ugnen till 200°C. Pensla degen med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter. Laga under tiden till såsen. Hacka lök och fräs upp i smör. Tillsätt vatten och buljong och låt koka i ca 10 minuter. Sila av. Smält smör i kastrullen och vispa i mjöl. Häll i fond och vispgrädde. Låt koka upp och smaka sedan av med soja, salt och peppar.
Relaterade artiklar
-
Innertemperaturer för kött och fisk
För att laga till köttet perfekt gäller det att hitta rätt innertemperatur. Bryn köttet vid ganska hög temperatur och efterstek sedan på lägre värme, så blir det saftigt och mört.
-
Tillaga fläskkött på rätt sätt
De flesta sorters fläskkött mår bra av att tillagas på låg temperatur och blir då både saftigt och mört.
-
Hitta stekpannan som passar dig
Det finns många olika stekpannor att välja på och det är inte alltid lätt att hitta rätt. Rostfritt, kolstål, non-stick eller teflon, gjutjärn och keramiska beläggningar. Vad är det egentligen för skillnad? Och vad har dessa pannor för egenskaper? Tänk på att en dyr panna kan bli billigare i längden - om den har längre hållbarhet.
-
Det här bör du köpa ekologiskt
Det finns många fördelar med att handla ekologiskt – både för miljön och för din egen kropp. Det kan vara svårt att veta var man ska börja, men dessa varor bör du definitivt köpa ekologiska.
-
Stor grillspecial – våra bästa grillrecept
För att grillmenyn ska bli lyckad bör du planera tillbehören noggrant. Här ger vi dig våra bästa tips på goda såser, sallader och röror. Kombinera gärna flera av dem och var inte rädd för att prova nya smaker!
-
10 tips som gör dig till en bättre kock
I Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.