Helstekt fläskfile
Recept på god, helstekt fläskfilé. Smaksätt gärna med vitlök och örter, som rosmarin och timjan.
- Ingredienser
- 600 g Fläskfilé
- 2 msk Olivolja
- 1 st Vitlöksklyfta
- salt och peppar
Tänkvärt
Köttet kan serveras varmt eller kallt. Helstekt, skivad fläskfilé är omtyckt som buffémat.
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.
Gör så här:
- Värm ugnen till 125°C - 175°C. Ju lägre temperatur desto längre tid tar köttet att tillaga, men i gengäld blir det mörare. Har du gott om tid så väljer du den lägre temperaturen - har du ont om tid så väljer du den högre.
- Putsa köttet och skär bort eventuellt fett och senor. Marinera i olivolja och riven vitlök i minst 10 minuter. Låt köttet stå framme och bli rumstempererat innan det tillagas.
- Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Krydda med salt och peppar. Lägg över i ugnsfast form och stick i en köttermometer på det tjockaste stället.
- Stek färdigt mitt i ugnen tills innertemperaturen visar 70-72°C (för genomstekt kött). Ta ut köttet när det är klart och låt det vila i några minuter innan det skärs upp.
Relaterade artiklar
-
Innertemperaturer för kött och fisk
För att laga till köttet perfekt gäller det att hitta rätt innertemperatur. Bryn köttet vid ganska hög temperatur och efterstek sedan på lägre värme, så blir det saftigt och mört.
-
Tillaga fläskkött på rätt sätt
De flesta sorters fläskkött mår bra av att tillagas på låg temperatur och blir då både saftigt och mört.
-
Så länge håller maten i frysen
Längst in i frysen ligger en frostig påse med kött, som ser ut att ha legat där ett bra tag. Frågan är; vågar man använda den? I frysen växer inga bakterier och därför är det inte farligt att äta mat som varit fryst länge. Däremot kan smak och konsistens påverkas mycket. Genom att frysa in maten på rätt sätt kan du förlänga hållbarheten.
-
Hitta stekpannan som passar dig
Det finns många olika stekpannor att välja på och det är inte alltid lätt att hitta rätt. Rostfritt, kolstål, non-stick eller teflon, gjutjärn och keramiska beläggningar. Vad är det egentligen för skillnad? Och vad har dessa pannor för egenskaper? Tänk på att en dyr panna kan bli billigare i längden - om den har längre hållbarhet.
-
Det här visste du inte om påskmat
Påskhelgen är vår näst största mathelg och många passar på att umgås med släkt och vänner. God mat och dryck är i fokus och dessutom njuter många av stora mängder godis och sötsaker. Att välja bra mat på påskbordet är inte helt enkelt, men här är några överraskande bra val.
-
Hitta grillen som passar dig bäst
En grillmästare behöver förstås en bra grill för att förverkliga sina kulinariska drömmar. Det finns flera sorter att välja bland och alla bjuder på både för- och nackdelar. Här reder vi ut begreppen och hjälper dig att välja rätt.
-
Bästa tipsen för lyckad grillning
Ta kommandot över grillen och lär dig knepen som resulterar i sommarens läckraste mat. Gasolgrill är bekvämt, men den som älskar utmaningar väljer förstås en äkta kolgrill. Här är våra bästa grilltips som hjälper dig att lyckas.
-
Bjud på en lyckad buffé
Att bjuda på buffé är tacksamt - särskilt vid stora kalas och högtider som bröllop och student. Innehållet kan varieras efter säsong och tricket är att förbereda så mycket som möjligt innan så att även du får tid att umgås.
-
Stor grillspecial – våra bästa grillrecept
För att grillmenyn ska bli lyckad bör du planera tillbehören noggrant. Här ger vi dig våra bästa tips på goda såser, sallader och röror. Kombinera gärna flera av dem och var inte rädd för att prova nya smaker!
-
Så grillar du säkert med gasol
Många föredrar gasolgrill framför kolgrill och fördelarna är uppenbara. Gasolgrillen är enkel att hantera och blir snabbt varm. Lär dig hur du ska använda gas på rätt sätt, så blir det både säkert och roligt att grilla.
-
10 tips som gör dig till en bättre kock
I Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.