Grönsakspaj
Recept på grönsakspaj med broccoli, zucchini och lök. Allra godast blir pajen om den får svalna ordentligt innan den serveras.
- Ingredienser
- Pajdeg
- 75 g smör
- 3 dl dinkelsikt
- 3 msk mjölk (3 %)
- Fyllning
- 1 st Gul lök
- 1 st Zucchini
- 1 st Broccolihuvud
- olivolja
- salt och peppar
- Äggstanning
- 3 st Ägg
- 2 1/2 dl mjölk (3 %)
- 1/2 krm nymalen svartpeppar
- 1 krm salt
- 2 dl Riven ost (t ex hushållsost)
Tänkvärt
Genom att förgrädda pajskalet får man riktigt spröd och knaprig deg.
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°C. Mät upp ingredienserna till pajdegen. Arbeta snabbt ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt sedan mjölk, lite i taget bara så mycket att degen går ihop och blir smidig.
- Tryck ut degen jämnt i en stor pajform (ca 25 cm i diameter, eller 20×25 cm). Nagga botten och ställ gärna in i kylskåp i en halvtimma innan den förgräddas, så minskar risken för att kanterna ska krympa ihop och rasa ner. Förgrädda pajbotten i 10-15 minuter, tills den är torr på ytan och börjar få fin färg.
- Skala zucchinin, skär den och broccolin i bitar. Skala löken och hacka den grovt. Fräs upp grönsakerna i lite olja i en stekpanna tills de mjuknat och tills det mesta av vätskan har kokat bort. Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar. Vispa ihop äggstanningen, blanda i den rivna osten.
- Fördela grönsakerna jämnt över pajbotten. Häll på äggstanning och se till att osten fördelas jämnt över ytan. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen har stannat, i ca 35-40 minuter. Prova gärna med kniv mitt i pajen. Låt svalna en stund innan servering.
Tips: Om kanterna får för mycket färg innan pajen är klar kan de täckas med lite aluminiumfolie.
Relaterade artiklar
-
10 matvaror du aldrig ska förvara i kylen
-
Så länge håller maten i frysen
Längst in i frysen ligger en frostig påse med kött, som ser ut att ha legat där ett bra tag. Frågan är; vågar man använda den? I frysen växer inga bakterier och därför är det inte farligt att äta mat som varit fryst länge. Däremot kan smak och konsistens påverkas mycket. Genom att frysa in maten på rätt sätt kan du förlänga hållbarheten.
-
Omvandlingstabell
Vad väger 1 liter vetemjöl och hur många teskedar går det på en matsked? Ibland kan det vara bra att snabbt kunna översätta mellan olika vikt- och måttenheter. I vår tabell finns allt du behöver veta och lite till. Dessutom finns här en lista över temperaturskillnader för vanlig ugn och varmluftsugn.
-
Det här visste du inte om påskmat
Påskhelgen är vår näst största mathelg och många passar på att umgås med släkt och vänner. God mat och dryck är i fokus och dessutom njuter många av stora mängder godis och sötsaker. Att välja bra mat på påskbordet är inte helt enkelt, men här är några överraskande bra val.
-
Det här bör du köpa ekologiskt
Det finns många fördelar med att handla ekologiskt – både för miljön och för din egen kropp. Det kan vara svårt att veta var man ska börja, men dessa varor bör du definitivt köpa ekologiska.
-
Bjud på en lyckad buffé
Att bjuda på buffé är tacksamt - särskilt vid stora kalas och högtider som bröllop och student. Innehållet kan varieras efter säsong och tricket är att förbereda så mycket som möjligt innan så att även du får tid att umgås.
-
Bjud på godaste midsommarmaten
För många är midsommar synonymt med färskpotatis, matjessill, gräddfil och jordgubbar. Vill du hitta några nya favoriter till buffén så bjuder vi här på våra bästa recept. Både sill, god plockmat och tårta till dessert.
-
10 tips som gör dig till en bättre kock
I Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.