Fläskfilé, Pommes Anna & grönpepparsås
Här är ett bra recept på helstekt fläskfilé, Pommes Anna och grönpepparsås. Grönpeppar är lite speciell i smaken och antingen gillar man den eller inte. Den här såsen får ett härligt sting.
- Ingredienser
- 1 st Fläskfilé
- 2 msk Soja
- 4 msk olivolja
- 1 st Vitlöksklyfta
- salt och peppar
- Pommes Anna
- 10 st potatisar (medelstora, fast sort)
- 80 g smör
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- Grönpepparsås
- 2 msk Torkad grönpeppar
- 3 msk smör
- 3 msk Vetemjöl
- 4 dl vatten
- 2 dl Vispgrädde
- 2 msk Kalvfond (koncentrerad)
- 2 krm salt
- 2 msk svartvinbärsgelé
Tänkvärt
För variation kan man byta ut hälften av grönpepparn mot rosépeppar - exempelvis mycket gott till grillat kött.
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.
Gör så här:
- Börja med att putsa fläskfilén och lägg den i en plastpåse. Tillsätt olivolja, soja och riven vitlök. Pressa ut luften, knyt till och gnugga runt så att marinaden blandas. Lägg in i kyl. Låt ligga framme i rumstemperatur i ca 10 minuter innan den ska tillagas.
Grönpepparsås
- Krossa grönpepparn i en mortel. Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut. Tillsätt mjölet och fräs i någon minut. Vispa i vatten. Tillsätt grädde och kalvfond.
- Koka grönpepparsåsen på medelvärme i fem minuter och rör om då och då så att den inte bränns vid. Sila av såsen för att få bort de krossade pepparkornen och smaka av med salt och svartvinbärsgelé eller saft.
Pommes Anna
- Värm ugnen till 200°C. Ta fram en ugnsfast stekpanna, gärna i gjutjärn. Smält hälften av smöret i pannan, på låg värme, dra sedan bort från värmen. Vrid pannan så att även kanterna blir täckta av smör.
- Skala potatisen och skär i tunna skivor. Lägg dem i den smorda pannan och platta ut med hjälp av en stekspade så att de bildar ett jämnt lager. Strö på salt och nymalen svartpeppar.
- Stek potatisen i 5-10 minuter på ganska hög värme. Pressa försiktigt ner kakan med hjälp av en stekspade för att få den mer kompakt. Lyft försiktigt ett hörn med hjälp av stekspade, för att se om kakan har fått lagom med färg undertill. Den ska vara vackert gyllene.
- Ta då av pannan från värmen och kontrollera att kakan inte sitter fast utan kan röra sig fritt i botten på stekpannan. Sedan kommer det svåraste momentet: Lägg en tallrik eller plant grytlock över stekpannan och vänd snabbt, så att den gyllene sidan kommer uppåt. Låt sedan kakan glida tillbaka i stekpannan.
- Tillsätt resten av smöret och stek även undersidan tills den är gyllene. Färdigstek sedan kakan i ugn tills den är mjuk rakt igenom. Testa gärna med provsticka. Ta sedan ut och täck med aluminiumfolie eller lock.
- Hetta upp en stekpanna och bryn fläskfilén runt om. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form och stick i en stektermometer på det tjockaste stället. Ställ in i ugnen bredvid potatisen.
- Vill man ha sin fläskfilé genomstekt så bör innertemperaturen vara 70-72°C. Ta ut köttet när det är klart och låt det vila i några minuter innan det skärs upp.
Relaterade artiklar
-
Innertemperaturer för kött och fisk
För att laga till köttet perfekt gäller det att hitta rätt innertemperatur. Bryn köttet vid ganska hög temperatur och efterstek sedan på lägre värme, så blir det saftigt och mört.
-
Tillaga fläskkött på rätt sätt
De flesta sorters fläskkött mår bra av att tillagas på låg temperatur och blir då både saftigt och mört.
-
10 matvaror du aldrig ska förvara i kylen
-
Hitta stekpannan som passar dig
Det finns många olika stekpannor att välja på och det är inte alltid lätt att hitta rätt. Rostfritt, kolstål, non-stick eller teflon, gjutjärn och keramiska beläggningar. Vad är det egentligen för skillnad? Och vad har dessa pannor för egenskaper? Tänk på att en dyr panna kan bli billigare i längden - om den har längre hållbarhet.
-
Det här bör du köpa ekologiskt
Det finns många fördelar med att handla ekologiskt – både för miljön och för din egen kropp. Det kan vara svårt att veta var man ska börja, men dessa varor bör du definitivt köpa ekologiska.
-
Hitta grillen som passar dig bäst
En grillmästare behöver förstås en bra grill för att förverkliga sina kulinariska drömmar. Det finns flera sorter att välja bland och alla bjuder på både för- och nackdelar. Här reder vi ut begreppen och hjälper dig att välja rätt.
-
Bästa tipsen för lyckad grillning
Ta kommandot över grillen och lär dig knepen som resulterar i sommarens läckraste mat. Gasolgrill är bekvämt, men den som älskar utmaningar väljer förstås en äkta kolgrill. Här är våra bästa grilltips som hjälper dig att lyckas.
-
Stor grillspecial – våra bästa grillrecept
För att grillmenyn ska bli lyckad bör du planera tillbehören noggrant. Här ger vi dig våra bästa tips på goda såser, sallader och röror. Kombinera gärna flera av dem och var inte rädd för att prova nya smaker!
-
Så grillar du säkert med gasol
Många föredrar gasolgrill framför kolgrill och fördelarna är uppenbara. Gasolgrillen är enkel att hantera och blir snabbt varm. Lär dig hur du ska använda gas på rätt sätt, så blir det både säkert och roligt att grilla.
-
10 tips som gör dig till en bättre kock
I Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.