Ciabatta II
Här är vårt bästa recept på ciabatta. Det kan tyckas en smula avancerat men brödet blir fantastiskt gott och håller sig dessutom färskt länge.
- Ingredienser
- Dag 1 - Fördeg
- 2 dl Vetemjöl special
- 1 dl vatten (rumstempererat)
- 3/4 krm Torrjäst
- Dag 2 . Bortgöring
- 4 1/2 dl Vetemjöl special
- 2 3/4 dl vatten (rumstempererat)
- 1/2 tsk Torrjäst
- 1 tsk salt
- 1/2 dl mjölk (3 %) (rumstempererad)
Tänkvärt
Använd gärna en baksten, så får du extra fin skorpa på brödet.
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.
Gör så här:
Dag 1
- Rör ihop vatten, torrjäst och vetemjöl till en deg. Täck bunken ordentligt med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten (i 8-24 timmar).
Dag 2
- Häll fördegen i en större bunke, gärna till hushållsassistent om du har. Annars går det bra att använda elvisp och degkrokar. Tillsätt vetemjöl, salt, jäst, vatten och mjölk. Bearbeta på låg hastighet i 1 minut så att degen blandar sig. Skrapa ner degen från kanterna om det behövs. Öka hastigheten något och arbeta degen i ca 4-6 minuter, tills den blir blank och fin och släpper kanterna.
- Öka hastigheten till medium och bearbeta degen i 10 minuter till, tills den är mjuk och glansig. Degen kommer dock att vara väldigt lös och kladdig, detta är helt i sin ordning. Häll över degen i en stor bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme, till dubbel storlek.
Jäsing & Vikning
- Smörj in en degspatel med lite olja. Vik degen över sig själv genom att försiktigt lyfta den i ena ändan och fösa degen mot mitten. Vrid bunken 90 grader och vik igen. Vrid skålen och vik degen 6 gånger till (totalt 8 gånger). Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter, till dubbel storlek.
- Upprepa vikningen enligt tidigare process, täck med plastfolie och jäs ytterligare en gång i ca 30 minuter, till dubbel storlek. Nu är det dags att starta ugnen. Låt en plåt eller baksten vara inne när du värmer upp ugnen till 230°C.
Utbakning & Gräddning
- Tippa försiktigt ut degen på mjölat bakbord. Hantera den försiktigt och undvik att pressa ur mer luft än nödvändigt ur degen. Dela degen med kniv eller degskrapa, i 2 delar. Med väl mjölade händer formas ena biten försiktigt till en rektangel, 15 x 30 cm. Gör ett treslag; vik de korta sidorna av degen in mot mitten så att de överlappar varandra på samma sätt som när man viker ett brev. Efter vikning bör degen mäta ca 10 x 18 cm. Gör likadant med den andra deghalvan.
- Lägg försiktigt över limporna på bakplåtspapper. Om du hellre önskar göra 4 mindre bröd; dela varje ”limpa” på mitten och lägg bitarna på bakplåtspapper. Mjöla ovansidan lätt och täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur i 30 minuter. Bröden kan se lite bubbliga ut, det är normalt.
- Forma bröden något, med välmjölade fingrar, om det behövs. Spraya bröden med vatten precis innan de sätts in i ugnen. Använd bricka eller brödspade och skjutsa in bakplåtspappret med bröd på in på stenen eller den varma plåten. Spraya bröden med vatten ytterligare 2 gånger under gräddningstidens första fem minuter.
- Grädda i ca 20-27 minuter tills de är vackert gyllenbruna. Stick gärna i en termometer för att kontrollera så att de är klara; innertemperaturen ska vara 98°C. Låt bröden svalna på galler. Låt dem vila i minst en timme innan de skärs upp.
Tips: Frys bröden så fort de har kallnat, så håller de sig färska. Önskas hårdare brödskorpa; öppna ugnen och lufta den ett par gånger under gräddningen.
Relaterade artiklar
-
10 matvaror du aldrig ska förvara i kylen
-
Så länge håller maten i frysen
Längst in i frysen ligger en frostig påse med kött, som ser ut att ha legat där ett bra tag. Frågan är; vågar man använda den? I frysen växer inga bakterier och därför är det inte farligt att äta mat som varit fryst länge. Däremot kan smak och konsistens påverkas mycket. Genom att frysa in maten på rätt sätt kan du förlänga hållbarheten.
-
Bästa Kaffebryggaren För Gott Kaffe
För många tillhör en kopp nybryggt kaffe höjdpunkterna på dagen. Mörkrostat, ljusrostat, med eller utan mjölk – smaken varierar. Att brygga ett riktigt gott kaffe är något av en konst men genom att välja rätt metod kan du få lika bra resultat hemma som på kafé. Allra bäst blir det förstås med nymalda kaffebönor.
-
Köksmaskin – Bra Redskap I Köket
Många har en snygg köksmaskin hemma på bänken, men hur praktisk är den egentligen? Förr användes assistenter till brödbak och till att göra korv, men de nya maskinerna har ett oändligt antal funktioner, som underlättar din matlagning.
-
Omvandlingstabell
Vad väger 1 liter vetemjöl och hur många teskedar går det på en matsked? Ibland kan det vara bra att snabbt kunna översätta mellan olika vikt- och måttenheter. I vår tabell finns allt du behöver veta och lite till. Dessutom finns här en lista över temperaturskillnader för vanlig ugn och varmluftsugn.
-
Bjud på en lyckad buffé
Att bjuda på buffé är tacksamt - särskilt vid stora kalas och högtider som bröllop och student. Innehållet kan varieras efter säsong och tricket är att förbereda så mycket som möjligt innan så att även du får tid att umgås.
-
10 tips som gör dig till en bättre kock
I Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.