Baklava
Recept på baklava, som är ett söt kaka som består av filodeg och hackade nötter. Kakan skärs i bitar och när den är nygräddad dränks den in i sockerlag.
- Ingredienser
- 250 g Filodegsark
- 150 g smör
- Nötfyllning
- 200 g Sötmandel
- 50 g Valnötter
- 2 msk smör
- 1 1/2 msk Strösocker
- 1 1/2 msk Ströbröd
- Sockerlag
- 2 1/4 dl vatten
- 1 dl Strösocker
- 3/4 dl Honung
- 1 st Kanelstång
Tänkvärt
Receptet ger 25-30 små bitar.
Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.
Gör så här:
- Hacka nötterna grovt. Smält ett par matskedar smör i en stekpanna. Bryn nötterna ett par minuter, på medelhög värme, tills de börjar få lite färg och rostad doft. Akta så att de inte blir brända. Låt svalna något, blanda sedan med socker och ströbröd. Använd stavmixer eller matberedare och mixa några minuter till en jämn, grynig massa.
- Koka upp vatten och socker till sockerlagen. Lägg i kanelstång och låg lagen stå och dra. Värm ugnen till 175°C. Smält smöret. Ta fram en rostfri eller ugnsfast form, ca 25×25 cm. Pensla botten och kanter noga med smält smör. Lägg ett lager filodeg i botten, pensla sedan med smält smör. Lägg en fuktad handduk över degen så att den inte torkar medan du arbetar.
- Efter 5 lager av filodeg (och penslat smör mellan varje); bred ut hälften av nötmassan. Platta till lite med handflatan. Fortsätt sedan med att varva filodeg och smör i 3 lager till. Efter det lägger du på resten av nötmassan och plattar till. Avsluta sedan genom att varva filodeg och smör i 5 lager till. Pensla rikligt med smör på toppen. Skär ut små portionsbitar, med en skarp kniv. Var noga med att skära ända ner till formens botten. Häll det sista av det smälta smöret över baklavan. Stänk ca 1/2 dl kallt vatten över.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Den ska bli vackert gyllenbrun men får inte bli bränd. När ca 10 minuter återstår av gräddningstiden: Lyft ur kanelstången ur sockerlagen. Tillsätt honung och koka upp. Låt koka i 3-5 minuter tills lagen börjar bli simmig. Ta ut kakan ur ugnen. Häll den heta sockerlagen direkt över den färdiggräddade, varma baklavan. Det ser blött ut, men lagen sugs in i kakan när den svalnar.
- Låt svalna helt. Dekorera med nötter om så önskas. Servera gärna med en kula vaniljglass. Förvara kakan svalt, så håller den i flera dagar.
Tips: Nötterna kan varieras efter smak. Om man önskar kan man tillsätta någon matsked kanel i nötmassan, men vi föredrar att sockerlagen smaksätta sockerlagen med kanelstång, vilket ger en mindre kärv smak. Har du svårt att hitta filodeg? Kika i någon thailändsk mataffär, för filodeg används bland annat till vårrullar.
Relaterade artiklar
-
10 matvaror du aldrig ska förvara i kylen
-
Bästa Kaffebryggaren För Gott Kaffe
För många tillhör en kopp nybryggt kaffe höjdpunkterna på dagen. Mörkrostat, ljusrostat, med eller utan mjölk – smaken varierar. Att brygga ett riktigt gott kaffe är något av en konst men genom att välja rätt metod kan du få lika bra resultat hemma som på kafé. Allra bäst blir det förstås med nymalda kaffebönor.
-
Köksmaskin – Bra Redskap I Köket
Många har en snygg köksmaskin hemma på bänken, men hur praktisk är den egentligen? Förr användes assistenter till brödbak och till att göra korv, men de nya maskinerna har ett oändligt antal funktioner, som underlättar din matlagning.
-
Omvandlingstabell
Vad väger 1 liter vetemjöl och hur många teskedar går det på en matsked? Ibland kan det vara bra att snabbt kunna översätta mellan olika vikt- och måttenheter. I vår tabell finns allt du behöver veta och lite till. Dessutom finns här en lista över temperaturskillnader för vanlig ugn och varmluftsugn.
-
Bjud på en lyckad buffé
Att bjuda på buffé är tacksamt - särskilt vid stora kalas och högtider som bröllop och student. Innehållet kan varieras efter säsong och tricket är att förbereda så mycket som möjligt innan så att även du får tid att umgås.
-
10 tips som gör dig till en bättre kock
I Tv-rutan avlöser stjärnkockarna varandra och det är lätt att bli överväldigad av alla proffsiga termer och tekniker. Trots detta är de vanligaste felen folk gör när de lagar mat ganska enkla. Här är tio tips som hjälper dig att lyckas i köket.