• 90 min
  • Medelsvår
  • Vilt

Älggryta

På hösten passar många på att njuta av en riktigt god och mustig älggryta. Men hur ska man få till den på bästa sätt? Till grytbitar används ofta ytterfilé alternativt fransyska eller innerlår av älg. De sistnämnda kräver dock något längre tid i grytan för att bli riktigt möra. För att få ett riktigt mjukt kött som smälter i munnen kan du med fördel tillaga grytan dagen innan och låta den stå i kyl över natten.

Vi har valt ut några riktigt bra recept och granskat dem noga för att se vad det är som skiljer sig åt – både tekniskt och innehållsmässigt. Favoritreceptet blev ”Älggryta med enbär”, från Expressens Mitt Kök. Det baseras på en klassisk teknik där köttet bryns, innan det får koka i buljong. För att få grönsakerna krispigare rekommenderar vi att du tillsätter rotsakerna mot slutet av tillagningstiden. Godast blir det med färska gula kantareller men det går även bra med förvällda, frysta.

  • Ingredienser
  • 500 g Älgkött
  • 1 st Gul lök
  • 2 st Morötter
  • Nymald svartpeppar
  • salt
  • 3 dl vatten
  • 1 st Köttbuljongtärning
  • 2 dl Vispgrädde
  • 6 st Enbär (krossade)
  • 1 tsk Timjan
  • 1 msk Svartvinbärsgelé
  • 209 g Gula kantareller (konserverade eller förvällda)
Bra att veta när du ändrar antalet portioner.

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så kan i vissa fall tillagningstid och andra moment i beskrivningen behöva justeras.

Gör så här:

  1. Skär köttet i lagom stora grytbitar. Hacka löken och skär morötterna i tärningar eller snedskurna bitar.
  2. Bryn kött och lök i omgångar och lägg över i en gryta. Tillsätt vatten, buljong, grädde, kryddor och gelé. Låt småputtra i cirka 45 minuter eller något längre, tills köttet är mjukt och mört.
  3. Lägg i morötterna när ca 15 minuter återstår av koktiden. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Stek eller fräs upp kantarellerna i smör och tillsätt dem i grytan. Servera älggrytan med kokt potatis, sallad och svartvinbärsgelé.

Granskade recept/källor:

Älggryta med trattkantareller

ICA

Detta recept från Ica ger en mustig och smakrik gryta med älgkött och trattkantareller. Enligt receptet spelar det ingen roll om du använder färska eller torkade trattkantareller, men vår erfarenhet är att både smak och konsistens skiljer sig ganska kraftigt åt. Färska kantareller har en mild och god smak, medan torkade är mer intensiva. Dessutom tenderar de sistnämnda att bli en smula sega.

Grytbitar av älg bryns i olja och sedan tillsätts morötter, lök och rotselleri. Tomatpuré och pressad vitlök får fräsa med i någon minut innan du tillsätter viltfond, vatten och äppeljuice. Som kryddning tillsätts timjan, lagerblad, rosmarin och färska eller torkade trattkantareller.

Grytan får småputtra i 1-2 timmar eller längre, tills köttet är riktigt mört. Skumma av under tiden. När grytan är klar reds den av med maizena utrört i lite vatten. Servera med potatispuré och lingon. Om du önskar mer smak på potatispurén kan du prova att tillsätta lite riven västerbottenost.

Älggryta med enbär

Mitt Kök

Svamp och enbär är klassiska tillbehör till viltkött. Det här receptet på älggryta har smaksatts med enbär, timjan och kantareller. Börja med att dela köttet i lagom stora grytbitar. Bryn det i omgångar tillsammans med hackad lök och tärnad morot. Lägg sedan över i en stor gryta.

Tillsätt grädde, vatten och buljong, samt kryddor och svartvinbärsgelé. Låt koka i ca 45 minuter. Stek kantarellerna och tillsätt dem i grytan. Red till sist av såsen, lämpligtvis med maziena utrört i lite vatten. Servera grytan med kokt potatis och sallad.

Älggryta med mörkt öl

Hemmets Journal

Den här älggrytan med mörkt öl får extra smak av bacon, svamp och enbär. Här går det fint med trattkantareller, blek taggsvamp eller Karl Johan. Genom att tillsätta rotsaker på slutet får både de och grytan god smak utan att rotsakerna blir överkokta. Lite svartvinbärsgelé rundar av och ger en angenäm sötma.

Tärna köttet och strimla baconet. Skala löken och klyfta den. Bryn kött, lök och bacon i stekpanna i lite smör - lite åt gången. Skölj ur stekpannan med lite vatten efter varje stekomgång och häll skyn i grytan. Fyll på med mer vatten och tillsätt öl, koka upp under omrörning och låt sedan sjuda i ca 45 minuter, under lock.

Under tiden skalar du och skär palsternacka och morot i bitar. Fräs rotsakerna med svamp i lite smör, i stekpanna. Tillsätt sedan i grytan tillsammans med timjan, fond, soja och gelé. Låt sjuda i 15 minuter till. Skär äpplena i bitar och lägg i dem i grytan. Låt grytan bli het och red eventuellt av för att få en tjockare sås. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt potatis.

Älggryta med kantareller

Thomas Petersson

Det här receptet ger en älggryta med smak av grönpeppar, enbär, dijonsenap och svartvinbärsgelé. Grytan får dessutom extra smak av smörfrästa kantareller och grädde. Använd gärna ytterfilé av älg, alternativt fransyska eller innerlår. De sistnämnda behöver inte lika lång koktid för att bli möra. Det går även att använda älgkalv, men detta kött har inte lika utpräglad viltsmak.

Skär köttet i lagom stora grytbitar. Blanda vetemjöl och salt i en plastpåse och lägg i köttet. Skaka runt så att mjölet blir väl fördelat. Smält smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet. Häll i vatten, kalvfond, grönpeppar och enbär och sänk värmen. Låt sjuda i 30-60 minuter, tills köttet är mört. Hur lång tid beror på vad det är för sorts kött. Rör gärna om någon gång under tiden.

Stek till kantarellerna i smör och häll sedan i dem i grytan. Tillsätt även dijonsenap, vispgrädde, vitlök, tomatpuré och rönnbärsgelé eller svartvinbärsgelé. Lyft av locket och låt såsen koka ner tills den har önskad konsistens. I receptet anges ingenting om redning, men vårt tips är att man gott kan reda av med lite maizena mot slutet, om så önskas. Smaka av med salt och peppar.

Älggryta Bourguignonne

Leif Mannerström, Sebastian Mannerström och Karl-Magnus Edberg

Älggryta Bourguignonne är en mustig köttgryta som bär smak av rotsaker, fläsk viltfond, rödvin och champinjoner. Det här receptet är framtaget av Leif Mannerström, Sebastian Mannerström och Karl-Magnus Edberg. I långkok passar udda styckningsdetaljer som flank och bog bra. Spara gärna viltben och koka ner till egen buljong. För dig som inte har möjlighet till detta går det bra med köpt fond.

Skär ner köttet, exempelvis högrev, i grytbitar – ca 4 x 4 cm stora. Vänd dem i vetemjöl och krydda med salt och peppar. Bryn köttet i smör så att det får färg på alla sidor. Slå över vinet och reducera tills hälften återstår. Häll du i viltbuljong och låt sjuda tills köttet är mört och genomkokt – ca 1,5 timme.

Dela under tiden lök, palsternackor, morötter och champinjoner i bitar. Skär ner sidfläsk eller bacon i mindre tärningar. Fräs upp alltsammans och tillsätt sedan i grytan strax innan servering. Garnera med färsk rosmarin och timjan.

Älggryta med choklad och ingefära

Svensk Jakt

Svensk Jakts recept på ”Älggryta med choklad och ingefära” är annorlunda, då det innehåller både mörk choklad och färsk ingefära. Till rätten rekommenderas älgkött av bog eller hals. Börja med att värma ugnen till 150 grader. Skär köttet i bitar och bryn det i omgångar i smör. Lägg sedan över i ugnsfast gryta med lock - exempelvis i gjutjärn.

Skala och tärna morot och palsternacka. Skiva purjolöken och skär den gula löken i klyftor. Grovhacka även tomaterna samt kärna ur och finhacka chilin. Fräs sedan alltsammans ihop med stjärnanis i lite olja utan att det tar färg och lägg sedan över i grytan. Häll på rödvin och låt koka tills vinet nästan kokat in. Tillsätt sedan fonden och koka upp.

Lägg på locket och ställ in kastrullen i ugnen. Stek i ca 1 – 1,5 timme eller tills köttet känns mjukt och mört. Fyll på med lite mer buljong under koktiden om det skulle behövas. Lyft ur köttet och sila av såsen. Smaka av med hackad choklad, riven ingefära, salt och peppar. Red av med maizena utrört i vatten. Lägg tillbaka köttet och tillsätt majskorn. Låt grytan bli varm och servera.

Älggryta med vinterkryddor, päron och messmör

Tommy Myllymäki

I det här receptet på ”Älggryta med vinterkryddor, päron och messmör” tillagar Tommy Myllymäki köttet i en tryckkokare. Detta ger mörare kött på kortare tid, men det är kanske inte alla som råkar ha en egen tryckkokare hemma. En tröst är då att det går lika bra med rejäl stekgryta av gjutjärn.

Bryn kött och grönsaker i olja i en tryckkokare. Tillsätt kanelstång, lagerblad och övriga kryddor samt rödvin och svartvinbärsgelé. Häll på vatten tills det täcker. Lägg på lock och koka under tryck i ca 40 minuter (eller ungefär dubbla tiden om du använder vanlig gryta).

Smaka sedan av och krydda med salt. Red eventuellt av grytan något – till exempel med maizena utrört i lite vatten. Stek päronen i smör (det står inget i receptet, men vi antar att man ska skala, kärna ur och skära päronet i klyftor) tills de får fin färg. Tillsätt sedan messmör och glasera dem.

Koka potatis och passera genom en sil. Tillsätt smör, mjölk och grädde och rör till en puré. Smaka av med salt. Servera älggrytan med potatispuré och stekta päron.

Viltgryta med svamp och potatispuré

Jennie Waldén

Recept på mustig älggryta med viltgrytbitar av älg eller hjort, rödvin och torkade trattkantareller. Börja med att förbereda grönsakerna. Skala löken och skär i klyftor samt skär morötterna i tjocka slantar. Bryn köttet i smör och olja, tills bitarna har fått fin färg runt om. Tillsätt gul lök som är skuren i klyftor och låt fräsa med ett par minuter.

Häll på vatten, fond och vitt vin. Tillsätt morötter, enbär, lagerblad, timjan och trattkantareller. Lägg på lock och låt puttra i 1 timme. Lyft sedan på locket och tillsätt grädde, svartvinbärsgelé och soja. Låt småkoka i ca 20 minuter utan lock, så att grytan reduceras något. Red sedan av med maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite mer gelé.

Under tiden grytan kokar förbereds potatispurén. Skala potatisen och koka tills den är mjuk. Häll av vattnet och tillsätt istället mjölk. Ställ tillbaka kastrullen på plattan så att mjölken värms upp. Mosa potatisen och vispa sedan med elvisp. Lägg i en klick smör och krydda med salt, peppar och nyriven muskotnöt. Grytan serveras med potatispuré, nykokta haricots verts och röd vinbärsgelé.